- 500 g mielonej wołowiny (najlepiej 80% mięsa, 20% tłuszczu)
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)
- 4 bułki do burgerów (przepis poniżej)
- 4 plastry sera cheddar (opcjonalnie)
- 1 pomidor (pokrojony w plastry)
- 1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)
- Liście sałaty (np. rzymskiej lub lodowej)
- Ketchup, musztarda, majonez (do podania)
- Ogórki konserwowe (pokrojone w plastry)
Składniki na domowe bułki do burgerów:
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko (do posmarowania)
- 1 łyżka sezamu (do posypania)