Wydrukować

Camembert z grilla z ziołami i konfiturą

camembert z grilla - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty i szybki przepis na pyszny ser camembert z grilla, idealny na letnie spotkania. Podany z aromatycznymi ziołami i słodką konfiturą.

Ingredients

Scale
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, majeranek), posiekanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ulubionej konfitury (np. żurawinowa, malinowa)
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: bagietka lub pieczywo do podania

Instructions

  1. Wyjmij ser camembert z opakowania.
  2. Zrób na serze płytkie nacięcia w kratkę.
  3. W małej miseczce wymieszaj posiekane zioła z oliwą z oliwek.
  4. Posmaruj ser ziołową mieszanką.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Zawiń ser w dwa lub trzy kawałki folii aluminiowej, tworząc szczelne opakowanie.
  7. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
  8. Umieść zawinięty ser bezpośrednio na ruszcie grilla.
  9. Grilluj przez około 8-12 minut, w zależności od temperatury grilla i wielkości sera, aż ser będzie miękki w środku.
  10. Ostrożnie wyjmij ser z grilla.
  11. Otwórz folię aluminiową.
  12. Na wierzchu gorącego sera nałóż łyżeczkę konfitury.
  13. Podawaj natychmiast, najlepiej z pieczywem lub bagietką.

Notes

  • Możesz dodać do ziół posiekany ząbek czosnku dla dodatkowego aromatu.
  • Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych, ale w mniejszej ilości.
  • Czas grillowania może się różnić w zależności od mocy grilla.
  • Uważaj podczas otwierania folii, ser będzie gorący.

Nutrition

Share via
Send this to a friend