Ciasto Coca-Cola
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Wilgotne kakaowe ciasto z dodatkiem Coca-Coli, idealne na urodziny i spotkania rodzinne. Smak dzieciństwa w każdym kawałku.
- Author: anna
- Prep Time: 20 minut
- Cook Time: 35 minut
- Total Time: 55 minut
- Yield: 12 porcji 1x
- Category: Desery
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Amerykańska
- Diet: Wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka Coca-Coli
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki maślanki
- Na polewę:
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki Coca-Coli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 szklanki cukru pudru
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia (np. 23×33 cm), smarując ją tłuszczem i posypując mąką.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnym naczyniu połącz Coca-Colę, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i maślankę.
- Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Nie miksuj zbyt długo.
- Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30-35 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
- W międzyczasie przygotuj polewę: w rondelku rozpuść masło, dodaj kakao i Coca-Colę. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo wsypuj cukier puder, mieszając do uzyskania gładkiej polewy.
- Gorące ciasto polej gorącą polewą. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Notes
- Ciasto jest najlepsze, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
- Możesz udekorować ciasto posypką, orzechami lub bitą śmietaną.
- Przechowuj ciasto w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Przepis pochodzi z rodzinnych zbiorów Anny z przepisyodserca.pl. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: 450 kcal
- Sugar: 60 g
- Sodium: 300 mg
- Fat: 20 g
- Saturated Fat: 10 g
- Unsaturated Fat: 8 g
- Trans Fat: 0.5 g
- Carbohydrates: 70 g
- Fiber: 2 g
- Protein: 4 g
- Cholesterol: 50 mg