Wydrukować

Ciasto czekoladowe: 1 trik na wilgotność

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Proste i szybkie ciasto czekoladowe, idealne na każdą okazję. Wilgotne i intensywnie czekoladowe.

Ingredients

Scale
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka gorącej wody

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W osobnej misce ubij jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
  4. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, miksując na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  5. Powoli wlej gorącą wodę do ciasta, ciągle mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Ciasto będzie dość rzadkie.
  6. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  7. Piecz przez 30-35 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez około 10-15 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Notes

  • Możesz dodać do ciasta posiekaną czekoladę lub orzechy.
  • Ciasto długo zachowuje świeżość i wilgotność.

Nutrition

Share via
Send this to a friend