Wydrukować

Ciasto Kinder Bueno Bez Pieczenia

ciasto kinder bueno bez pieczenia - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybki i prosty deser inspirowany batonikiem Kinder Bueno, idealny na każdą okazję. Składa się z warstw kruchych wafelków, kremowego budyniu i chrupiących orzechów, bez użycia piekarnika.

Ingredients

Scale
  • 2 opakowania wafelków kakaowych (np. Prince Polo)
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g orzechów laskowych, posiekanych i uprażonych
  • 50 g czekolady mlecznej, startej
  • 2 łyżki kakao do posypania

Instructions

  1. Wafelki pokrusz na mniejsze kawałki.
  2. W 250 ml mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj z cukrem.
  3. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń, mieszaj energicznie, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, cały czas miksując, aż powstanie gładki krem.
  5. Do kremu dodaj pokruszone wafelki i większość orzechów laskowych, delikatnie wymieszaj.
  6. Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
  7. Posyp startą czekoladą i resztą orzechów.
  8. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężało.
  9. Przed podaniem posyp kakao.

Notes

  • Użyj dobrej jakości wafelków, aby ciasto miało odpowiednią strukturę.
  • Krem budyniowy musi być całkowicie zimny przed połączeniem z masłem, aby uniknąć zwarzenia.
  • Możesz dodać do kremu odrobinę ekstraktu waniliowego dla wzmocnienia smaku.
  • Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
  • Więcej przepisów znajdziesz na przepisyodserca.pl oraz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend