Wydrukować

Pyszne Ciasto kruche z rabarbarem i pianką w 1 kroku

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Proste ciasto kruche z kwaśnym rabarbarem i słodką pianką bezową.

Ingredients

Scale
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny

Instructions

  1. Zagnieć ciasto kruche z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia.
  2. Podziel ciasto na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą.
  3. Owiń obie części folią i włóż do lodówki na godzinę.
  4. Rabarbar pokrój na kawałki, wymieszaj z cukrem.
  5. Większą część ciasta wylep spód formy.
  6. Podpiecz spód w 180°C przez 15 minut.
  7. Na podpieczony spód wyłóż rabarbar.
  8. Ubij białka z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder i skórkę z cytryny.
  9. Na rabarbar wyłóż pianę bezową.
  10. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce na pianę.
  11. Piecz ciasto w 160°C przez 30-40 minut, aż piana będzie złota.
  12. Ostudź ciasto przed krojeniem.

Notes

  • Użyj kwaśnego rabarbaru dla lepszego smaku.
  • Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
  • Możesz dodać do rabarbaru cynamon.

Nutrition

Share via
Send this to a friend