Pyszne Ciasto kruche z rabarbarem i pianką w 1 kroku
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Proste ciasto kruche z kwaśnym rabarbarem i słodką pianką bezową.
- Author: anna
- Prep Time: 30 minut
- Cook Time: 60 minut
- Total Time: 1 godzina 30 minut
- Yield: 12 porcji 1x
- Category: Ciasto
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegetarian
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- Zagnieć ciasto kruche z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia.
- Podziel ciasto na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą.
- Owiń obie części folią i włóż do lodówki na godzinę.
- Rabarbar pokrój na kawałki, wymieszaj z cukrem.
- Większą część ciasta wylep spód formy.
- Podpiecz spód w 180°C przez 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż rabarbar.
- Ubij białka z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder i skórkę z cytryny.
- Na rabarbar wyłóż pianę bezową.
- Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce na pianę.
- Piecz ciasto w 160°C przez 30-40 minut, aż piana będzie złota.
- Ostudź ciasto przed krojeniem.
Notes
- Użyj kwaśnego rabarbaru dla lepszego smaku.
- Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
- Możesz dodać do rabarbaru cynamon.
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: około 450
- Sugar: około 45g
- Sodium: około 50mg
- Fat: około 25g
- Saturated Fat: około 15g
- Unsaturated Fat: brak danych
- Trans Fat: brak danych
- Carbohydrates: około 55g
- Fiber: około 3g
- Protein: około 6g
- Cholesterol: około 90mg