Warstwowy deser z galaretką malinową, bezą i kremem, idealny na letnie przyjęcia.
Author:anna
Prep Time:30 min
Cook Time:25 min
Total Time:55 min
Yield:12 porcji 1x
Category:Desery
Method:Pieczenie
Cuisine:Polska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 kg śmietany kremówki 30% lub 36%
2 śmietan-fixy
2 galaretki malinowe
2 szklanki gorącej wody
Opcjonalnie: świeże maliny do dekoracji
Instructions
Przygotuj ciasto: Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i ocet. Delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudź.
Przygotuj galaretkę: Galaretki malinowe rozpuść w 2 szklankach gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć.
Przygotuj krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem śmietan-fixów na sztywną masę.
Złóż ciasto: Na ostudzony biszkopt wyłóż równomiernie ubite krem. Na krem wyłóż tężejącą galaretkę malinową.
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.
Przed podaniem możesz udekorować świeżymi malinami.
Notes
Do kremu można dodać cukier puder do smaku.
Galaretkę można lekko zmiksować, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Inne przepisy znajdziesz na moim profilu Pinterest.