Wydrukować

Puszyste Ciasto Marchewkowe z Kremem Serekowym

ciasto marchewkowe - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe z korzennymi przyprawami, idealne na Wielkanoc i jesień. Przepis zawiera wskazówki dotyczące wersji fit i bezglutenowej.

Ingredients

Scale
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1.5 szklanki mąki pszennej (lub bezglutenowej mieszanki)
  • 1 szklanka cukru (lub erytrytolu/ksylitolu dla wersji fit)
  • 0.75 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.25 łyżeczki imbiru w proszku
  • Szczypta soli
  • 0.5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 0.5 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 200g serka kremowego (np. Philadelphia)
  • 0.5 szklanki cukru pudru (lub erytrytolu pudru)
  • 0.25 szklanki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól.
  3. W osobnej misce wymieszaj olej, jajka i startą marchewkę.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając tylko do połączenia. Dodaj orzechy i rodzynki, jeśli używasz.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30-40 minut, lub do suchego patyczka.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź całkowicie na kratce.
  7. Przygotuj krem: w misce ubij serek kremowy, cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy na gładką masę.
  8. Posmaruj ostudzone ciasto kremem.
  9. Przechowuj ciasto w lodówce.

Notes

  • Dla wersji bezglutenowej użyj mąki bezglutenowej.
  • Dla wersji fit zastąp cukier erytrytolem lub ksylitolem, a olej rzepakowy olejem kokosowym.
  • Możesz dodać skórkę z pomarańczy dla dodatkowego aromatu.
  • Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
  • Odwiedź nasz profil na Pintereście po więcej inspiracji.

Nutrition

Share via
Send this to a friend