Wydrukować

Puszyste ciasto ucierane z owocami Babci

Ciasto ucierane z owocami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Proste i puszyste ciasto ucierane z owocami, idealne na każdą okazję.

Ingredients

Scale
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • ok. 300-400 g świeżych owoców (np. truskawek, jagód, malin, śliwek)
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę o wymiarach ok. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem i posypując mąką.
  2. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Miksuj przez kilka minut.
  3. Dodawaj jajka pojedynczo, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  5. Do masy maślanej dodawaj stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzając.
  7. Na wierzchu ciasta ułóż owoce, lekko je wciskając w ciasto.
  8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Notes

  • Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  • Nie miksuj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki, aby nie stało się twarde.
  • Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych.
  • Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, przykryte.

Nutrition