Wydrukować

Domowy deser Monte

Domowy deser Monte w szklance, z warstwami kremu i czekolady.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Warstwowy krem czekoladowo-śmietankowy inspirowany popularnym deserem Monte.

Ingredients

Scale
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g ciastek czekoladowych
  • 50 g masła
  • Opcjonalnie: posiekane orzechy laskowe do dekoracji

Instructions

  1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
  3. W osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładki krem.
  4. Delikatnie połącz ubita śmietanę z kremem mascarpone.
  5. Stopniowo dodawaj przestudzoną czekoladę do masy śmietanowo-serowej, mieszając do uzyskania jednolitego koloru.
  6. Ciastka czekoladowe pokrusz na drobne okruchy. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  7. W pucharkach lub szklankach układaj warstwami: pokruszone ciastka, krem czekoladowo-śmietankowy. Powtarzaj do wyczerpania składników.
  8. Wierzch deseru udekoruj pozostałymi okruszkami ciastek lub posiekanymi orzechami laskowymi.
  9. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Notes

  • Deser można przygotować dzień wcześniej.
  • Możesz użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej dla słodszego smaku.
  • Do dekoracji świetnie sprawdzą się również wiórki czekoladowe lub świeże owoce.
  • Znajdziesz więcej inspiracji na przepisyodserca.pl, a także na naszym profilu Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend