Wydrukować

Dorsz pieczony z warzywami

dorsz pieczony z warzywami - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dietetyczny i zdrowy obiad z fileta dorsza pieczonego na warzywach z cytrynowo-ziołowymi przyprawami. Idealny dla całej rodziny.

Ingredients

Scale
  • 2 filety z dorsza (około 150-200g każdy)
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Warzywa umyj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w plasterki.
  3. W dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą z oliwek, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na niej równomiernie warzywa.
  5. Filety z dorsza opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z połowy cytryny, posyp solą i pieprzem.
  6. Ułóż filety z dorsza na warzywach. Na wierzchu każdego fileta połóż plasterek cytryny.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, lub do momentu, gdy ryba będzie biała i łatwo rozpadnie się widelcem. Czas pieczenia zależy od grubości filetów.
  8. Wyjmij z piekarnika. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

Notes

  • Dorsz pieczony z warzywami to szybki i prosty przepis na zdrowy obiad.
  • Możesz użyć innych ulubionych warzyw, takich jak brokuły, kalafior, szparagi czy pomidorki koktajlowe.
  • Dla bardziej intensywnego smaku, możesz dodać odrobinę białego wina do warzyw przed pieczeniem.
  • Przepis jest idealny dla osób dbających o linię i zdrową dietę.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend