Odkryj przepis na domowy dżem truskawkowy o idealnie gęstej konsystencji, bez dodatku żelfiksu. Idealny do przechowywania na zimę.
Author:anna
Prep Time:20 minut
Cook Time:90 minut
Total Time:2 godziny 50 minut (plus czas na macerację)
Yield:Około 3-4 słoiki (250 ml)
Category:Przetwory
Method:Gotowanie
Cuisine:Polska
Diet:Wegetariańska
Ingredients
Scale
1 kg świeżych truskawek
500 g cukru (proporcja 2:1 truskawki do cukru)
Sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, dla smaku i koloru)
Instructions
Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Większe owoce możesz przekroić na pół.
Włóż truskawki do dużego garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby puściły sok.
Po tym czasie postaw garnek na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, często mieszając, aby cukier się rozpuścił i dżem nie przywarł do dna.
Zmniejsz ogień i gotuj dżem na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, regularnie mieszając i zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. Im dłużej gotujesz, tym dżem będzie gęstszy.
Aby sprawdzić gęstość, wyłóż łyżeczkę dżemu na zimny talerzyk i odczekaj chwilę. Jeśli dżem zastygnie i nie będzie się rozlewał, jest gotowy. Jeśli wolisz, dodaj sok z cytryny pod koniec gotowania.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie.
Pasteryzuj słoiki w dużym garnku z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmij słoiki z wody i odstaw do góry dnem na ściereczce do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Notes
Użyj dojrzałych, ale jędrnych truskawek.
Długie gotowanie bez przykrycia pozwala na odparowanie wody i zagęszczenie dżemu.
Pamiętaj o regularnym mieszaniu, aby dżem się nie przypalił.
Dżem będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
Odwiedź nasz profil na Pinterest po więcej inspiracji.