Wydrukować

Gęsty Dżem Truskawkowy Bez Żelfiksu na Zimę

dżem truskawkowy - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj przepis na domowy dżem truskawkowy o idealnie gęstej konsystencji, bez dodatku żelfiksu. Idealny do przechowywania na zimę.

Ingredients

Scale
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 500 g cukru (proporcja 2:1 truskawki do cukru)
  • Sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, dla smaku i koloru)

Instructions

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Większe owoce możesz przekroić na pół.
  2. Włóż truskawki do dużego garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby puściły sok.
  3. Po tym czasie postaw garnek na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, często mieszając, aby cukier się rozpuścił i dżem nie przywarł do dna.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj dżem na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, regularnie mieszając i zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. Im dłużej gotujesz, tym dżem będzie gęstszy.
  5. Aby sprawdzić gęstość, wyłóż łyżeczkę dżemu na zimny talerzyk i odczekaj chwilę. Jeśli dżem zastygnie i nie będzie się rozlewał, jest gotowy. Jeśli wolisz, dodaj sok z cytryny pod koniec gotowania.
  6. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie.
  7. Pasteryzuj słoiki w dużym garnku z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
  8. Wyjmij słoiki z wody i odstaw do góry dnem na ściereczce do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Notes

  • Użyj dojrzałych, ale jędrnych truskawek.
  • Długie gotowanie bez przykrycia pozwala na odparowanie wody i zagęszczenie dżemu.
  • Pamiętaj o regularnym mieszaniu, aby dżem się nie przypalił.
  • Dżem będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
  • Odwiedź nasz profil na Pinterest po więcej inspiracji.

Nutrition

Share via
Send this to a friend