Chrupiące frytki z frytkownicy beztłuszczowej
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Przygotuj idealnie chrupiące domowe frytki z minimalną ilością oleju w swojej frytkownicy beztłuszczowej. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek.
- Author: anna
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 20 min
- Total Time: 35 min
- Yield: 2-3 porcje 1x
- Category: Przekąska
- Method: Smażenie w powietrzu
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegetarian
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
- Opcjonalnie: papryka słodka, czosnek granulowany
- Obierz ziemniaki i pokrój je w równą grubość frytek.
- Dokładnie opłucz pokrojone ziemniaki pod zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Osusz je ręcznikiem papierowym.
- W misce wymieszaj frytki z oliwą z oliwek i przyprawami. Upewnij się, że każda frytka jest lekko pokryta.
- Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 180°C.
- Umieść frytki w koszu frytkownicy w jednej warstwie, unikając przepełnienia.
- Smaż przez 15-20 minut, potrząsając koszem co 5-7 minut, aż frytki będą złociste i chrupiące.
- Wyjmij gotowe frytki i podawaj od razu.
Notes
- Dla jeszcze lepszej chrupkości możesz namoczyć pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie przez około 30 minut przed osuszeniem i przyprawieniem.
- Eksperymentuj z różnymi przyprawami, aby nadać frytkom unikalny smak.
- Możesz znaleźć więcej inspiracji na naszym koncie Pinterest.
Nutrition
- Serving Size: około 100g
- Calories: 150
- Sugar: 1
- Sodium: 5
- Fat: 5
- Saturated Fat: 1
- Unsaturated Fat: 4
- Trans Fat: 0
- Carbohydrates: 25
- Fiber: 3
- Protein: 3
- Cholesterol: 0