Wydrukować

Gołąbki w sosie pomidorowym: 1 przepis Babci

gołąbki w sosie pomidorowym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Klasyczne polskie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym, gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym.

Ingredients

Scale
  • 1 główka kapusty białej
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
  • 150 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Szczypta cukru (do sosu)
  • Śmietana 18% (opcjonalnie, do podania)
  • Świeża natka pietruszki (do podania)

Instructions

  1. Z główki kapusty wytnij głąb. Zagotuj duży garnek wody z solą. Włóż kapustę do wrzątku i gotuj, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Zdejmuj pojedyncze liście i odkładaj do ostygnięcia. Z przestudzonych liści odetnij grube nerwy.
  2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale na półtwardo. Odcedź i ostudź.
  3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni.
  4. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż i zeszkloną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrób masę.
  5. Na każdy liść kapusty nakładaj porcję farszu mięsno-ryżowego. Zawiń boki do środka, a następnie zwiń ciasno od dołu, tworząc gołąbki.
  6. Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Ułóż gołąbki ciasno obok siebie.
  7. W osobnym garnku wymieszaj passatę pomidorową z bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zagotuj.
  8. Zalej gołąbki gorącym sosem pomidorowym, tak aby były całkowicie przykryte. Jeśli sosu jest za mało, dolej bulionu lub wody.
  9. Przykryj garnek i gotuj gołąbki na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka, a farsz dobrze ugotowany.
  10. Podawaj gorące, polane sosem. Opcjonalnie można podać z kleksem śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki.

Notes

  • Do farszu można dodać posiekane grzyby lub inne warzywa.
  • Sos można zagęścić łyżką mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Nutrition