Klasyczne polskie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym, gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym.
Author:anna
Prep Time:30 minut
Cook Time:90 minut
Total Time:120 minut
Yield:8-10 gołąbków 1x
Category:Danie główne
Method:Gotowanie
Cuisine:Polska
Diet:None
Ingredients
Scale
1 główka kapusty białej
500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
150 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Szczypta cukru (do sosu)
Śmietana 18% (opcjonalnie, do podania)
Świeża natka pietruszki (do podania)
Instructions
Z główki kapusty wytnij głąb. Zagotuj duży garnek wody z solą. Włóż kapustę do wrzątku i gotuj, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Zdejmuj pojedyncze liście i odkładaj do ostygnięcia. Z przestudzonych liści odetnij grube nerwy.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale na półtwardo. Odcedź i ostudź.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż i zeszkloną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrób masę.
Na każdy liść kapusty nakładaj porcję farszu mięsno-ryżowego. Zawiń boki do środka, a następnie zwiń ciasno od dołu, tworząc gołąbki.
Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Ułóż gołąbki ciasno obok siebie.
W osobnym garnku wymieszaj passatę pomidorową z bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zagotuj.
Zalej gołąbki gorącym sosem pomidorowym, tak aby były całkowicie przykryte. Jeśli sosu jest za mało, dolej bulionu lub wody.
Przykryj garnek i gotuj gołąbki na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka, a farsz dobrze ugotowany.
Podawaj gorące, polane sosem. Opcjonalnie można podać z kleksem śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki.
Notes
Do farszu można dodać posiekane grzyby lub inne warzywa.
Sos można zagęścić łyżką mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.