Wydrukować

Domowa Granola Bez Cukru

granola domowa bez cukru - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chrupiąca, domowa granola pieczona bez dodatku rafinowanego cukru. Idealna na zdrowe śniadanie.

Ingredients

Scale
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (np. włoskie, laskowe, migdały)
  • ½ szklanki nasion (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)
  • ¼ szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
  • ¼ szklanki syropu klonowego lub daktylowego (lub miodu, jeśli nie unikasz)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki, pokrojone daktyle) – opcjonalnie, dodaj po upieczeniu

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy, nasiona, cynamon i sól.
  3. W małej miseczce połącz roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy (lub inny słodzik) i ekstrakt waniliowy.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aż wszystko będzie równomiernie pokryte.
  5. Rozłóż granolę cienką warstwą na przygotowanej blasze.
  6. Piecz przez 30-40 minut, mieszając co 10-15 minut, aż granola będzie złocista i chrupiąca.
  7. Wyłącz piekarnik i pozostaw granolę w środku na kolejne 15-20 minut, aby ostygła i stała się bardziej chrupiąca.
  8. Po całkowitym ostygnięciu dodaj suszone owoce (jeśli używasz) i przechowuj w szczelnym pojemniku.

Notes

  • Dla bardziej intensywnego smaku, możesz uprażyć orzechy i nasiona przed dodaniem do granoli.
  • Granola będzie chrupiąca po całkowitym ostygnięciu.
  • Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
  • Odwiedź nasz profil na Pinterest, aby znaleźć więcej inspiracji kulinarnych.

Nutrition

Share via
Send this to a friend