Wydrukować

Kluski Leniwe – Przepis Babci Zosi

Kluski leniwe - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Delikatne kluski z twarogu i jajek, które szybko przygotujesz. Smakują jak u babci.

Ingredients

Scale
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej (około 3/4 szklanki)
  • Szczypta soli
  • Do podania: masło, cukier, bułka tarta, cynamon lub śmietana

Instructions

  1. Twaróg rozgnieć widelcem w misce.
  2. Dodaj jajko i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.
  4. Na lekko posypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałki o grubości około 2 cm.
  5. Wałki pokrój ukośnie na kluski.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  7. Wrzucaj kluski partiami do wrzącej wody.
  8. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Wyjmij kluski łyżką cedzakową.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład roztopionym masłem, cukrem i cynamonem, podsmażoną bułką tartą lub śmietaną.

Notes

  • Użyj dobrej jakości twarogu, to podstawa smaku.
  • Nie dodawaj zbyt dużo mąki, kluski będą twarde.
  • Możesz przygotować większą porcję i zamrozić surowe kluski.
  • Kluski leniwe świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono z okrasą.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend