Wydrukować

Knedle ze Śliwkami

Przekrojone knedle ze śliwkami z widocznym nadzieniem śliwkowym i chrupiącą, złocistą panierką.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tradycyjne knedle ziemniaczane z dojrzałymi śliwkami, idealne jako letni obiad lub deser. Poznaj sprawdzony przepis, aby knedle nie pękały podczas gotowania.

Ingredients

Scale
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 500 g świeżych śliwek (najlepiej węgierek)
  • Cukier do smaku (opcjonalnie, do śliwek)
  • Bułka tarta do posypania
  • Masło do polania

Instructions

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
  3. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Możesz włożyć do środka połówki śliwki pół łyżeczki cukru.
  4. Z ciasta formuj wałek i krój na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż śliwkę i dokładnie zlep brzegi, formując okrągłą knedlę. Upewnij się, że knedel jest szczelnie zamknięty, aby śliwka nie wypłynęła podczas gotowania.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle wrzucaj partiami do wrzącej wody.
  6. Gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  7. Wyjmij knedle łyżką cedzakową i odcedź.
  8. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim bułkę tartą na złoty kolor.
  9. Ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą. Podawaj ciepłe.

Notes

  • Użyj mączystych ziemniaków, aby ciasto było bardziej zwarte.
  • Ziemniaki muszą być całkowicie ostudzone przed dodaniem mąki i jajka.
  • Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby knedle nie były twarde.
  • Dokładnie zlepiaj knedle, aby śliwki nie wypłynęły.
  • Gotuj knedle na małym ogniu, aby uniknąć pękania.
  • Możesz posypać knedle cukrem pudrem lub cynamonem.
  • Przepis jest dostępny również na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend