Boska kostka pistacjowo-malinowa w 1h
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Przepis na kostkę pistacjowo-malinową. Idealny deser na specjalne okazje.
- Author: anna
- Prep Time: 30 minut
- Cook Time: 20 minut
- Total Time: 50 minut (+ czas chłodzenia)
- Yield: 12 porcji 1x
- Category: Deser
- Method: Pieczenie i chłodzenie
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegetarian
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mielonych pistacji
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g świeżych malin
- 50 g posiekanych pistacji do dekoracji
- Wymieszaj mąkę, mielone pistacje, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i jajko. Zagnieć ciasto.
- Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Piecz w 180°C przez 15-20 minut. Ostudź.
- Ubij serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na puszysty krem.
- Wyłóż krem na ostudzony spód. Ułóż na wierzchu maliny.
- Posyp posiekanymi pistacjami. Schłodź przed podaniem.
Notes
- Możesz użyć mrożonych malin, po rozmrożeniu odsącz nadmiar soku.
- Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Nutrition
- Serving Size: Około 150g
- Calories: 350
- Sugar: 25g
- Sodium: 50mg
- Fat: 22g
- Saturated Fat: 12g
- Unsaturated Fat: 8g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 30g
- Fiber: 3g
- Protein: 5g
- Cholesterol: 70mg