Wydrukować

Boska kostka pistacjowo-malinowa w 1h

Kostka pistacjowo-malinowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Przepis na kostkę pistacjowo-malinową. Idealny deser na specjalne okazje.

Ingredients

Scale
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych pistacji
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g świeżych malin
  • 50 g posiekanych pistacji do dekoracji

Instructions

  1. Wymieszaj mąkę, mielone pistacje, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i jajko. Zagnieć ciasto.
  2. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Piecz w 180°C przez 15-20 minut. Ostudź.
  4. Ubij serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na puszysty krem.
  5. Wyłóż krem na ostudzony spód. Ułóż na wierzchu maliny.
  6. Posyp posiekanymi pistacjami. Schłodź przed podaniem.

Notes

  • Możesz użyć mrożonych malin, po rozmrożeniu odsącz nadmiar soku.
  • Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Nutrition

Share via
Send this to a friend