Aromatyczne curry z kurczaka na mleku kokosowym i warzywach, gotowe w 30 minut.
Author:anna
Prep Time:15 min
Cook Time:15 min
Total Time:30 min
Yield:4 porcje 1x
Category:Danie główne
Method:Smażenie
Cuisine:Indyjska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki pasty curry (czerwonej lub żółtej)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku
Świeża kolendra do dekoracji
Ryż basmati do podania
Instructions
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
Dodaj czosnek i imbir, smaż przez minutę, aż uwolnią aromat.
Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni z każdej strony.
Dodaj papryki i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.
Dodaj pastę curry, kurkumę i kumin. Wymieszaj i smaż przez minutę.
Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z ryżem basmati, udekorowane świeżą kolendrą.
Notes
Możesz dodać inne warzywa, takie jak brokuły, cukinia czy marchewka.
Dostosuj ilość pasty curry do swoich preferencji smakowych.
Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać łyżkę sosu rybnego.