Wydrukować

Kurczak curry z mlekiem kokosowym

Zdjęcie zbliżenie Kurczak curry z mlekiem kokosowym w misce, udekorowane czerwoną papryką i natką pietruszki.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Aromatyczne curry z kurczaka na mleku kokosowym i warzywach, gotowe w 30 minut.

Ingredients

Scale
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty curry (czerwonej lub żółtej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Ryż basmati do podania

Instructions

  1. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
  2. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez minutę, aż uwolnią aromat.
  3. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni z każdej strony.
  4. Dodaj papryki i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.
  5. Dodaj pastę curry, kurkumę i kumin. Wymieszaj i smaż przez minutę.
  6. Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj z ryżem basmati, udekorowane świeżą kolendrą.

Notes

  • Możesz dodać inne warzywa, takie jak brokuły, cukinia czy marchewka.
  • Dostosuj ilość pasty curry do swoich preferencji smakowych.
  • Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać łyżkę sosu rybnego.
  • Znajdziesz więcej inspiracji na Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend