Wydrukować

Lemoniada truskawkowa: 3 sekrety Babci

Lemoniada truskawkowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Orzeźwiająca lemoniada truskawkowa, idealna na gorące dni. Prosta w przygotowaniu, pyszna i naturalna.

Ingredients

Scale
  • 500 g truskawek
  • 1 cytryna
  • 12 łyżki cukru lub innego słodzika (do smaku)
  • 1 litr wody (gazowanej lub niegazowanej)
  • Kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • Kostki lodu (do podania)

Instructions

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż truskawki do dzbanka. Dodaj cukier lub inny słodzik.
  3. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny (tylko żółtą część) i dodaj do truskawek.
  4. Wyciśnij sok z całej cytryny i wlej do dzbanka.
  5. Jeśli używasz mięty, dodaj kilka listków.
  6. Ugnieć delikatnie składniki tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aby puściły sok i aromaty.
  7. Zalej wszystko wodą. Dokładnie wymieszaj.
  8. Wstaw lemoniadę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły i napój dobrze się schłodził.
  9. Przed podaniem możesz przecedzić lemoniadę przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i mięty, lub pozostawić je dla lepszego wyglądu.
  10. Podawaj z kostkami lodu.

Notes

  • Możesz użyć mrożonych truskawek.
  • Ilość cukru dostosuj do własnych preferencji i słodyczy truskawek.
  • Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub erytrytolu.
  • Dla bardziej intensywnego smaku cytrynowego, dodaj więcej soku z drugiej cytryny.
  • Możesz dodać inne owoce, np. maliny, borówki czy plasterki limonki.

Nutrition

Share via
Send this to a friend