Zdrowy, mrożony deser z samych bananów, bez dodatku cukru. Idealny na szybką przekąskę.
Author:anna
Prep Time:10 min
Cook Time:0 min
Total Time:2 godziny 10 min
Yield:2 porcje 1x
Category:Deser
Method:Mrożenie
Cuisine:Uniwersalna
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
3 dojrzałe banany, obrane i pokrojone w plastry
Instructions
Pokrojone banany rozłóż na talerzu lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że plastry się nie stykają.
Wstaw do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny, aż banany zamarzną.
Przełóż zamrożone plastry bananów do kielicha blendera lub malaksera.
Blenduj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję przypominającą lody. Może być konieczne zatrzymanie blendera i zeskrobanie masy ze ścianek.
Podawaj natychmiast jako świeże lody lub przełóż do pojemnika i zamroź na później.
Notes
Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji, możesz dodać łyżkę mleka roślinnego lub jogurtu naturalnego podczas blendowania.
Możesz dodać inne owoce, np. jagody lub mango, dla urozmaicenia smaku.