Wydrukować

Domowe Lody Truskawkowe – Kremowe i Pyszne

lody truskawkowe - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj prosty przepis na domowe lody truskawkowe. Przygotuj je ze świeżych truskawek, z maszynką lub bez, i ciesz się kremowym, owocowym deserem.

Ingredients

Scale
  • 500g świeżych truskawek
  • 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100g cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Opcjonalnie: 1 łyżka mleka w proszku dla lepszej konsystencji

Instructions

  1. Umyj i odszypułkuj truskawki.
  2. Zmiksuj truskawki z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładkie puree.
  3. Jeśli używasz, dodaj mleko w proszku i ponownie zmiksuj.
  4. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywną masę.
  5. Delikatnie połącz puree truskawkowe z ubitą śmietaną, mieszając łyżką lub szpatułką, aby zachować puszystość.
  6. Przełóż masę do pojemnika nadającego się do zamrażarki.
  7. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 4-6 godzin, mieszając co godzinę przez pierwsze 2 godziny, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.
  8. Jeśli używasz maszynki do lodów, postępuj zgodnie z instrukcją producenta.
  9. Podawaj lody w pucharkach, udekorowane świeżymi truskawkami.

Notes

  • Dla bardziej intensywnego smaku, możesz dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowe lody bez maszyny, możesz dodać 1-2 żółtka utarte z cukrem do masy przed zamrożeniem.
  • Przechowuj lody w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce.

Nutrition

Share via
Send this to a friend