Wydrukować

Marynata do Kurczaka na Grillu

marynata do kurczaka na grilla - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ta uniwersalna marynata z oliwy, czosnku, ziół i miodu sprawi, że kurczak będzie soczysty i aromatyczny. Idealna na sezon grillowy od maja do sierpnia.

Ingredients

Scale
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, oregano)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Sól do smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 kg piersi lub udek kurczaka

Instructions

  1. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, świeże zioła, miód, musztardę Dijon, sok z cytryny, słodką paprykę i wędzoną paprykę.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Umyj i osusz kawałki kurczaka. Dodaj kurczaka do miski z marynatą, upewniając się, że każdy kawałek jest równomiernie pokryty.
  4. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2-4 godziny. Dla intensywniejszego smaku możesz marynować kurczaka przez noc.
  5. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
  6. Wyjmij kurczaka z marynaty, usuwając nadmiar.
  7. Grilluj kurczaka przez 6-8 minut z każdej strony, aż będzie złocisty i całkowicie upieczony (temperatura wewnętrzna powinna wynosić 74°C).
  8. Podawaj od razu.

Notes

  • Dla najlepszego smaku użyj świeżych ziół.
  • Marynowanie przez dłuższy czas zwiększa soczystość i smak kurczaka.
  • Możesz użyć tej marynaty również do innych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowina czy ryby.
  • Odwiedź nasz Pinterest po więcej inspiracji kulinarnych.

Nutrition

Share via
Send this to a friend