Wydrukować

Nalewka Wiśniowa

nalewka wiśniowa - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Domowa nalewka z wiśni, idealna na prezent lub do degustacji. Przygotuj ją latem, aby cieszyć się jej smakiem zimą.

Ingredients

Scale
  • 1 kg wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 500 g cukru
  • 1 litr spirytusu (95%)
  • 250 ml wody

Instructions

  1. Wiśnie umyj i wydryluj. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
  2. Przełóż wiśnie do dużego słoja.
  3. Zasyp wiśnie cukrem.
  4. Odstaw słój w ciepłe miejsce na około 3-5 dni, codziennie potrząsając, aż cukier się rozpuści.
  5. Po tym czasie zlej powstały sok do osobnego naczynia.
  6. Do wiśni w słoju wlej spirytus.
  7. Odstaw słój na 4-6 tygodni w ciemne miejsce.
  8. W międzyczasie sok wiśniowy połącz z wodą i zagotuj, tworząc syrop. Ostudź.
  9. Po upływie 4-6 tygodni zlej spirytus z wiśni.
  10. Połącz spirytus z syropem wiśniowym.
  11. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr do kawy, aby usunąć wszelkie osady.
  12. Rozlej nalewkę do butelek.
  13. Odstaw nalewkę na minimum 3 miesiące (im dłużej, tym lepiej), aby dojrzała.

Notes

  • Użyj dojrzałych wiśni dla najlepszego smaku.
  • Możesz zostawić kilka pestek wiśni dla wzmocnienia smaku migdałowego, ale nie za dużo, ponieważ pestki zawierają amigdalinę.
  • Przechowuj nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu.
  • Nalewka z czasem zyskuje na smaku i aromacie.
  • Odwiedź nas na Pinterest, aby znaleźć więcej inspiracji kulinarnych.

Nutrition

Share via
Send this to a friend