Wydrukować

Puszysty Placek z Wiśniami i Chrupiącą Kruszonką

Zbliżenie na kawałek placek z wiśniami z kruszonką, ukazujące soczyste wiśnie i złocistą kruszonkę.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj przepis na idealny, puszysty placek z soczystymi wiśniami, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Idealny na letnie popołudnia, z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Dowiedz się, jak sprawić, by wiśnie nie opadały na dno ciasta.

Ingredients

Scale
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g świeżych wiśni (wydrylowanych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do obtoczenia wiśni)
  • Szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia (ok. 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  3. Stopniowo dodawaj mleko i olej, cały czas miksując.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  5. Wiśnie obtocz w mące ziemniaczanej. To zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta.
  6. Delikatnie wmieszaj obtoczone wiśnie do ciasta.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy.
  8. Przygotuj kruszonkę: w misce wymieszaj mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie sypka kruszonka.
  9. Posyp ciasto równomiernie kruszonką.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-50 minut, lub do suchego patyczka.
  11. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.

Notes

  • Użyj świeżych, kwaśnych wiśni dla najlepszego smaku.
  • Obtoczenie wiśni w mące ziemniaczanej to klucz do tego, by nie opadły na dno.
  • Jeśli wolisz lukier zamiast kruszonki, po ostudzeniu ciasta wymieszaj cukier puder z odrobiną soku z cytryny i polej ciasto.
  • Ten przepis jest idealny na lipcowy sezon wiśniowy.
  • Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend