Wydrukować

Poke Bowl z Łososiem – Hawajska Miska Pełna Smaku

poke bowl z łososiem - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj przepis na autentyczną hawajską poke bowl z delikatnym łososiem, aromatycznym ryżem sushi i świeżymi warzywami, wszystko skąpane w wyrazistej marynacie sojowej. Idealny zdrowy lunch lub obiad.

Ingredients

Scale
  • 300g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę
  • 200g ryżu do sushi
  • 400ml wody
  • 50ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • Świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Instructions

  1. Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj go z octem ryżowym.
  2. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty czosnek.
  3. Dodaj pokrojonego łososia do marynaty i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Przygotuj warzywa: pokrój awokado, ogórka, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę.
  5. W miskach ułóż porcję ryżu do sushi.
  6. Na ryżu ułóż zamarynowanego łososia oraz przygotowane warzywa.
  7. Posyp wszystko prażonymi nasionami sezamu i udekoruj świeżą kolendrą, jeśli używasz.

Notes

  • Możesz dodać inne ulubione warzywa, np. mango, edamame czy kukurydzę.
  • Dla ostrzejszego smaku dodaj odrobinę sosu sriracha do marynaty.
  • Upewnij się, że łosoś jest bardzo świeży, przeznaczony do spożycia na surowo.

Nutrition

Share via
Send this to a friend