Wydrukować

Sałatka z zupek chińskich

sałatka z zupek chińskich - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybka i prosta sałatka imprezowa z makaronem instant, kurczakiem i świeżymi warzywami. Idealna na studenckie spotkania i każdą okazję.

Ingredients

Scale
  • 2 opakowania zupek chińskich (dowolny smak, np. kurczak)
  • 1 duża pierś kurczaka, ugotowana i pokrojona w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 200g), odsączona
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 ogórka świeżego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Instructions

  1. Makaron z zupek chińskich pokrusz na mniejsze kawałki. Wsyp do dużej miski.
  2. Dodaj przyprawy z zupek chińskich do makaronu. Nie dodawaj oleju.
  3. Zalej makaron wrzątkiem tylko do przykrycia. Przykryj miskę i odstaw na 5-7 minut, aż makaron zmięknie i wchłonie wodę. Odcedź nadmiar wody, jeśli jest.
  4. Do makaronu dodaj pokrojonego kurczaka, kukurydzę, czerwoną paprykę, ogórka i szczypiorek.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.
  6. Dodaj sos do sałatki i dokładnie wymieszaj.
  7. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
  8. Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  9. Podawaj schłodzoną.

Notes

  • Możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu instant.
  • Zamiast kurczaka możesz dodać szynkę, tuńczyka lub ciecierzycę dla wersji wegetariańskiej.
  • Dodaj inne warzywa, np. marchewkę, groszek, rzodkiewkę.
  • Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
  • Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend