Szybka i prosta sałatka imprezowa z makaronem instant, kurczakiem i świeżymi warzywami. Idealna na studenckie spotkania i każdą okazję.
Author:anna
Prep Time:15 minut
Cook Time:10 minut
Total Time:40 minut
Yield:4-6 porcji 1x
Category:Sałatka
Method:Mieszanie
Cuisine:Polska
Diet:Brak
Ingredients
Scale
2 opakowania zupek chińskich (dowolny smak, np. kurczak)
1 duża pierś kurczaka, ugotowana i pokrojona w kostkę
1 puszka kukurydzy (ok. 200g), odsączona
1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
1/2 ogórka świeżego, pokrojonego w drobną kostkę
1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól i pieprz do smaku
Instructions
Makaron z zupek chińskich pokrusz na mniejsze kawałki. Wsyp do dużej miski.
Dodaj przyprawy z zupek chińskich do makaronu. Nie dodawaj oleju.
Zalej makaron wrzątkiem tylko do przykrycia. Przykryj miskę i odstaw na 5-7 minut, aż makaron zmięknie i wchłonie wodę. Odcedź nadmiar wody, jeśli jest.
Do makaronu dodaj pokrojonego kurczaka, kukurydzę, czerwoną paprykę, ogórka i szczypiorek.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.
Dodaj sos do sałatki i dokładnie wymieszaj.
Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Podawaj schłodzoną.
Notes
Możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu instant.
Zamiast kurczaka możesz dodać szynkę, tuńczyka lub ciecierzycę dla wersji wegetariańskiej.
Dodaj inne warzywa, np. marchewkę, groszek, rzodkiewkę.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.