Wydrukować

Sałatka arbuzowa z fetą i miętą

sałatka arbuzowa z fetą i miętą - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Orzeźwiająca sałatka idealna na lato, łącząca słodycz arbuza ze słonym smakiem fety i świeżością mięty. Doskonała na grilla.

Ingredients

Scale
  • 1 kg arbuza, bez pestek, pokrojonego w kostkę
  • 200 g sera feta, pokruszonego
  • 1/2 szklanki świeżych liści mięty, posiekanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Instructions

  1. Arbuza pokrój w kostkę i umieść w dużej misce.
  2. Dodaj pokruszoną fetę i posiekaną miętę.
  3. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek i sok z limonki/cytryny.
  4. Polej dressingiem sałatkę.
  5. Delikatnie wymieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj od razu lub schłodzoną.

Notes

  • Dla dodatkowego smaku, możesz dodać odrobinę startej skórki z limonki do dressingu.
  • Sałatka najlepiej smakuje świeżo przygotowana.
  • Możesz dodać kilka czarnych oliwek dla urozmaicenia smaku.
  • Przepis ten jest dostępny również na Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend