Wydrukować

Sałatka Meksykańska z Kurczakiem: 3 genialne powody

Sałatka Meksykańska z Kurczakiem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosta i sycąca sałatka meksykańska z kurczakiem, idealna na szybki obiad lub kolację. Pełna kolorów i smaków.

Ingredients

Scale
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili w proszku
  • olej do smażenia

Instructions

  1. Filety z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i chili.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Kukurydzę i fasolę odcedź z zalewy. Przepłucz fasolę pod bieżącą wodą.
  4. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  5. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.
  6. W dużej misce połącz kurczaka, kukurydzę, fasolę, paprykę, cebulę i sałatę.
  7. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Sos dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj.
  9. Sałatkę podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Notes

  • Możesz dodać inne warzywa, np. pomidory, ogórki, awokado.
  • Zamiast majonezu i jogurtu możesz użyć tylko jogurtu lub dressingów na bazie oliwy.
  • Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj więcej chili lub posiekanej papryczki jalapeno.

Nutrition