Wydrukować

Sałatka tortowa: 1 magiczna porcja miłości

Sałatka tortowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sałatka tortowa to warstwowa kompozycja ze śledzi, ziemniaków, jajek, marchewki i buraków, udekorowana majonezem i ziołami.

Ingredients

Scale
  • 300 g filetów śledziowych matias
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 200 g majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji

Instructions

  1. Ziemniaki, marchew i buraki ugotuj w osobnych garnkach do miękkości. Ostudź i obierz.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  3. Filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj.
  4. Ziemniaki, marchew i buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, każde warzywo osobno. Jajka zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
  5. Na dnie tortownicy lub głębokiej miski ułóż warstwę startego ziemniaka. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj cienką warstwą majonezu.
  6. Na ziemniakach ułóż warstwę śledzi i posyp cebulą.
  7. Na śledziach ułóż warstwę startej marchewki. Posmaruj cienką warstwą majonezu.
  8. Na marchewce ułóż warstwę startych jajek. Posmaruj cienką warstwą majonezu.
  9. Na jajkach ułóż warstwę startych buraków. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Wierzch sałatki posmaruj pozostałym majonezem i udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
  11. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.

Notes

  • Możesz użyć gotowanych buraków ze sklepu.
  • Zamiast tortownicy, możesz użyć przezroczystej miski, aby warstwy były widoczne.
  • Sałatkę można przygotować dzień wcześniej.

Nutrition

Share via
Send this to a friend