Wydrukować

Sernik na Zimno z Malinami

sernik na zimno z malinami - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lekki i orzeźwiający sernik bez pieczenia, idealny na lato. Połączenie kremowego twarogu, galaretki i świeżych malin tworzy deser, który zachwyci każdego. Prosty w przygotowaniu i stabilny nawet w upalne dni.

Ingredients

Scale
  • 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (na wierzch)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (do masy serowej)
  • 500 g świeżych malin
  • 100 ml gorącej wody (do galaretki cytrynowej)
  • 400 ml gorącej wody (do galaretki malinowej)
  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Instructions

  1. Herbatniki pokrusz na drobny piasek, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuść w 100 ml gorącej wody, ostudź.
  3. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj zimną śmietankę, miksuj do uzyskania puszystej masy.
  4. Do masy serowej wlej ostudzoną galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszaj.
  5. Wylej masę serową na schłodzony spód herbatnikowy. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa stężała.
  6. Galaretkę malinową rozpuść w 400 ml gorącej wody, ostudź.
  7. Na stężałej masie serowej ułóż świeże maliny.
  8. Delikatnie zalej maliny tężejącą galaretką malinową. Wstaw sernik do lodówki na kolejne 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Notes

  • Użyj twarogu sernikowego z wiaderka, aby uzyskać gładką konsystencję.
  • Upewnij się, że galaretka dodawana do masy serowej jest całkowicie ostudzona, ale jeszcze płynna.
  • Aby sernik był stabilny w upale, możesz dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody do masy serowej, oprócz galaretki cytrynowej.
  • Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
  • Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend