Sernik z Malinam
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Kremowy sernik z delikatną kruszonką i świeżymi malinami. Idealny na lato, maliny nie puszczają soku.
- Author: anna
- Prep Time: 30 minut
- Cook Time: 70 minut
- Total Time: 100 minut + czas chłodzenia
- Yield: 12 porcji 1x
- Category: Deser
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
- Diet: Wegetariańska
- 250 g herbatników maślanych
- 100 g masła, roztopionego
- 1 kg twarogu sernikowego, trzykrotnie zmielonego
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g świeżych malin
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiel na drobny piasek. Połącz z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy, mocno dociskając. Wstaw do lodówki na 15 minut.
- W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj jajka, miksując tylko do połączenia składników.
- Wlej śmietankę i dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj krótko, tylko do uzyskania gładkiej masy.
- Wylej masę serową na schłodzony spód.
- W osobnej misce przygotuj kruszonkę: połącz mąkę pszenną, cukier puder i zimne masło. Rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki.
- Na wierzchu sernika ułóż równomiernie maliny. Posyp kruszonką.
- Piecz sernik przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie złocisty, a środek lekko sprężysty.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia.
- Po całkowitym ostygnięciu wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Notes
- Użyj twarogu sernikowego z wiaderka, aby sernik był kremowy.
- Maliny można obtoczyć w łyżeczce mąki ziemniaczanej przed ułożeniem na serniku, aby nie puściły soku.
- Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
- Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: 350
- Sugar: 30g
- Sodium: 150mg
- Fat: 20g
- Saturated Fat: 12g
- Unsaturated Fat: 7g
- Trans Fat: 0.5g
- Carbohydrates: 35g
- Fiber: 2g
- Protein: 10g
- Cholesterol: 90mg