Wydrukować

Sernik z Malinam

sernik z malinami - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kremowy sernik z delikatną kruszonką i świeżymi malinami. Idealny na lato, maliny nie puszczają soku.

Ingredients

Scale
  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 kg twarogu sernikowego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g świeżych malin
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki zmiel na drobny piasek. Połącz z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy, mocno dociskając. Wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj jajka, miksując tylko do połączenia składników.
  4. Wlej śmietankę i dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj krótko, tylko do uzyskania gładkiej masy.
  5. Wylej masę serową na schłodzony spód.
  6. W osobnej misce przygotuj kruszonkę: połącz mąkę pszenną, cukier puder i zimne masło. Rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki.
  7. Na wierzchu sernika ułóż równomiernie maliny. Posyp kruszonką.
  8. Piecz sernik przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie złocisty, a środek lekko sprężysty.
  9. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia.
  10. Po całkowitym ostygnięciu wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Notes

  • Użyj twarogu sernikowego z wiaderka, aby sernik był kremowy.
  • Maliny można obtoczyć w łyżeczce mąki ziemniaczanej przed ułożeniem na serniku, aby nie puściły soku.
  • Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
  • Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend