Wydrukować

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą to hit

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Idealna przekąska na ciepło i na zimno.

Ingredients

Scale
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko (do posmarowania)

Instructions

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż, aż szpinak zmięknie i odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Rozwiń ciasto francuskie. Rozłóż na nim przestudzony szpinak. Pokrusz na wierzchu ser feta.
  3. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
  4. Pokrój roladę na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
  5. Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdego ślimaczka.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będą złociste.

Notes

  • Możesz użyć mrożonego szpinaku, wcześniej go rozmrażając i dokładnie odsączając z wody.
  • Do farszu możesz dodać inne ulubione składniki, np. suszone pomidory czy pieczarki.

Nutrition

Share via
Send this to a friend