Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Idealna przekąska na ciepło i na zimno.
Author:anna
Prep Time:15 minut
Cook Time:20 minut
Total Time:35 minut
Yield:Około 12-15 ślimaczków
Category:Przekąska
Method:Pieczenie
Cuisine:Polska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 jajko (do posmarowania)
Instructions
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż, aż szpinak zmięknie i odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Rozwiń ciasto francuskie. Rozłóż na nim przestudzony szpinak. Pokrusz na wierzchu ser feta.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
Pokrój roladę na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdego ślimaczka.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będą złociste.
Notes
Możesz użyć mrożonego szpinaku, wcześniej go rozmrażając i dokładnie odsączając z wody.
Do farszu możesz dodać inne ulubione składniki, np. suszone pomidory czy pieczarki.