Klasyczne spaghetti bolognese z długo duszonym sosem mięsnym na bazie wołowiny, podawane z makaronem.
Author:anna
Prep Time:20 min
Cook Time:120 min
Total Time:140 min
Yield:4 porcje 1x
Category:Danie główne
Method:Duszenie
Cuisine:Włoska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
500g mielonej wołowiny
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, starte na grubych oczkach
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
400g pomidorów z puszki, krojonych
150ml czerwonego wina (opcjonalnie)
100ml bulionu wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
400g makaronu spaghetti
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Parmezan do podania
Instructions
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie, około 5-7 minut.
Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż uwolni aromat.
Dodaj mieloną wołowinę i smaż, rozdrabniając ją łopatką, aż zbrązowieje. Odlej nadmiar tłuszczu.
Dodaj starte marchewki i posiekany seler naciowy. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Jeśli używasz wina, wlej je do garnka i gotuj, aż większość odparuje, około 3-5 minut.
Dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś sos na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5-2 godziny, a najlepiej dłużej (do 3 godzin), od czasu do czasu mieszając. Im dłużej sos się dusi, tym głębszy będzie jego smak.
Pod koniec gotowania sosu, ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron.
Podawaj gorący makaron polany sosem bolognese. Udekoruj świeżą natką pietruszki i posyp startym parmezanem.
Notes
Dla bogatszego smaku, możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego razem z pomidorami z puszki.
Jeśli nie używasz wina, możesz zastąpić je dodatkową ilością bulionu wołowego.
Sos bolognese można przygotować dzień wcześniej, jego smak będzie jeszcze lepszy.
Możesz znaleźć więcej inspiracji na naszym profilu Pinterest.