Naucz się robić pyszne sushi w domu! Ten prosty przepis na maki sushi z łososiem i awokado jest idealny dla początkujących. Odkryj sekrety idealnego ryżu i zwijania rolek.
Author:anna
Prep Time:30 minut
Cook Time:20 minut
Total Time:50 minut
Yield:5 rolek 1x
Category:Dania główne
Method:Gotowanie, Zwijanie
Cuisine:Japońska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
300g ryżu do sushi
350ml wody
50ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 arkuszy nori (wodorostów)
200g świeżego łososia
1 dojrzałe awokado
Sos sojowy do podania
Wasabi do podania
Marynowany imbir do podania
Mata bambusowa do zwijania
Instructions
Dokładnie wypłucz ryż do sushi, aż woda będzie czysta.
Gotuj ryż z wodą według instrukcji na opakowaniu.
W małym garnuszku podgrzej ocet ryżowy z cukrem i solą, mieszając do rozpuszczenia.
Gorący ryż przełóż do dużej, niemetalowej miski. Polej go przygotowaną zalewą octową i delikatnie wymieszaj, wachlując, aby szybko ostygł.
Przygotuj składniki: łososia pokrój w paski, awokado obierz i również pokrój w paski.
Na macie bambusowej połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Na wierzchu nori rozprowadź cienką warstwę ryżu, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na górze.
Na środku ryżu ułóż paski łososia i awokado.
Zwijaj sushi, zaczynając od dołu, używając maty bambusowej. Dociśnij delikatnie, aby rolka była zwarta.
Przekrój rolkę na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 kawałki.
Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Notes
Upewnij się, że łosoś jest przeznaczony do sushi (sushi grade).
Możesz dodać inne ulubione składniki, np. ogórek, paluszki krabowe, kremowy serek.
Do zwijania użyj folii spożywczej, jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie.