Wydrukować

Domowe Sushi dla Początkujących: Przepis na Maki Krok po Kroku

sushi domowe - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Naucz się robić pyszne sushi w domu! Ten prosty przepis na maki sushi z łososiem i awokado jest idealny dla początkujących. Odkryj sekrety idealnego ryżu i zwijania rolek.

Ingredients

Scale
  • 300g ryżu do sushi
  • 350ml wody
  • 50ml octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 arkuszy nori (wodorostów)
  • 200g świeżego łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • Sos sojowy do podania
  • Wasabi do podania
  • Marynowany imbir do podania
  • Mata bambusowa do zwijania

Instructions

  1. Dokładnie wypłucz ryż do sushi, aż woda będzie czysta.
  2. Gotuj ryż z wodą według instrukcji na opakowaniu.
  3. W małym garnuszku podgrzej ocet ryżowy z cukrem i solą, mieszając do rozpuszczenia.
  4. Gorący ryż przełóż do dużej, niemetalowej miski. Polej go przygotowaną zalewą octową i delikatnie wymieszaj, wachlując, aby szybko ostygł.
  5. Przygotuj składniki: łososia pokrój w paski, awokado obierz i również pokrój w paski.
  6. Na macie bambusowej połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
  7. Na wierzchu nori rozprowadź cienką warstwę ryżu, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na górze.
  8. Na środku ryżu ułóż paski łososia i awokado.
  9. Zwijaj sushi, zaczynając od dołu, używając maty bambusowej. Dociśnij delikatnie, aby rolka była zwarta.
  10. Przekrój rolkę na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 kawałki.
  11. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Notes

  • Upewnij się, że łosoś jest przeznaczony do sushi (sushi grade).
  • Możesz dodać inne ulubione składniki, np. ogórek, paluszki krabowe, kremowy serek.
  • Do zwijania użyj folii spożywczej, jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie.
  • Wodę do gotowania ryżu odmierz dokładnie.

Nutrition

Share via
Send this to a friend