Wydrukować

Domowy Syrop Malinowy – Szybki i Aromatyczny

syrop malinowy - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Przepis na pyszny, domowy syrop malinowy, idealny na zimę. Zachowaj smak lata i wzmocnij odporność.

Ingredients

Scale
  • 1 kg świeżych malin
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Instructions

  1. Maliny umyj delikatnie i przełóż do dużego garnka.
  2. Dodaj cukier i wodę.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny puszczą sok.
  4. Gotuj przez około 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje.
  5. Przecedź syrop przez sito, aby pozbyć się pestek.
  6. Gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek.
  7. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez około 10-15 minut.
  8. Pozostaw do ostygnięcia.

Notes

  • Syrop można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Do syropu można dodać sok z cytryny dla lepszego smaku i koloru.
  • Syrop malinowy świetnie nadaje się do herbaty, deserów czy jako dodatek do napojów.
  • Zachęcam do obserwowania mojego profilu na Pinterest, gdzie znajdziecie więcej inspiracji kulinarnych.

Nutrition

Share via
Send this to a friend