Wydrukować

Syrop Miętowy

SYROP MIĘTOWY

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty przepis na domowy syrop miętowy z nutą cytryny, idealny do napojów.

Ingredients

Scale
  • 200 g świeżej mięty (pęczek)
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • sok z 4 cytryn

Instructions

  1. Gałązki mięty zalej wodą w garnku i zagotuj. Zdejmij z ognia i zostaw miętę w gorącym naparze na kilka minut.
  2. Wyłów liście mięty i odciśnij je na sicie, aby uwolnić jak najwięcej smaku.
  3. Do powstałego naparu dodaj cukier i sok z cytryn. Ponownie zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  4. Gorący syrop rozlej do wyparzonych butelek i zakręć.

Notes

  • Użyj świeżej mięty, aby uzyskać najlepszy smak.
  • Syrop miętowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
  • Idealny dodatek do lemoniad, herbaty i drinków.

Nutrition