Wydrukować

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU Z MIĘTĄ

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU Z MIĘTĄ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty przepis na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu z dodatkiem mięty i cytryny. Idealny do napojów i deserów.

Ingredients

Scale
  • 15 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 litr wody

Instructions

  1. Baldachy bzu oczyścić z grubych łodyżek, zachowując same kwiaty. Włożyć kwiaty do dużego słoja razem z gałązkami mięty.
  2. Zagotować wodę z cukrem, następnie dodać sok wyciśnięty z cytryn.
  3. Wrzącym syropem cukrowym zalać kwiaty w słoju. Słój przykryć i odstawić na około 2 dni, aby kwiaty z miętą się macerowały.
  4. Po tym czasie syrop przecedzić przez sito, zlać do butelki i przechowywać w lodówce.

Notes

  • Użyj świeżych kwiatów bzu, zebranych z dala od dróg.
  • Baldachy bzu nie myj, aby nie wypłukać pyłku.
  • Syrop można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Nutrition