Prosty przepis na domowy syrop z kwiatów lipy, idealny do napojów i deserów.
Author:anna
Prep Time:10 minut
Cook Time:10 minut
Total Time:2 dni 20 minut
Yield:ok. 1.5 litra
Category:Napoje
Method:Gotowanie
Cuisine:Polska
Diet:Vegan
Ingredients
Scale
100 g kwiatów lipy
1 litr wody
1 kg cukru
20 g kwasku cytrynowego lub sok z 2-3 cytryn
Instructions
Oczyść kwiaty z insektów, najlepiej potrząsając gałązką podczas zbierania. Nie płucz kwiatów.
Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Gdy cukier się rozpuści i syrop lekko zagotuje, dodaj kwiaty lipy, upewniając się, że są zanurzone. Odstaw na 2 dni.
Po 2 dniach, odcedź dokładnie liście. Otrzymasz klarowny syrop jasnozielonego koloru.
Gotowy syrop możesz pasteryzować w słoikach, aby przedłużyć jego trwałość.