Wydrukować

SYROP Z KWIATÓW LIPY

SYROP Z KWIATÓW LIPY

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty przepis na domowy syrop z kwiatów lipy, idealny do napojów i deserów.

Ingredients

Scale
  • 100 g kwiatów lipy
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego lub sok z 2-3 cytryn

Instructions

  1. Oczyść kwiaty z insektów, najlepiej potrząsając gałązką podczas zbierania. Nie płucz kwiatów.
  2. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Gdy cukier się rozpuści i syrop lekko zagotuje, dodaj kwiaty lipy, upewniając się, że są zanurzone. Odstaw na 2 dni.
  3. Po 2 dniach, odcedź dokładnie liście. Otrzymasz klarowny syrop jasnozielonego koloru.
  4. Gotowy syrop możesz pasteryzować w słoikach, aby przedłużyć jego trwałość.

Notes

  • Nie płucz kwiatów lipy, aby zachować pyłek.
  • Syrop można przechowywać dłużej po pasteryzacji.

Nutrition