SYROP Z MIĘTY Z CYTRYNĄ
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Prosty przepis na orzeźwiający syrop z mięty i cytryny, idealny do napojów i deserów.
- Author: anna
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
- Total Time: 24 godziny 45 minut
- Yield: około 2.5 litra
- Category: Napoje
- Method: Gotowanie
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegan
- 40 gałązek mięty
- 2 l wody
- 2 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- W dużym garnku umieść gałązki mięty i zalej je 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 24 godziny, aby mięta dobrze naciągnęła.
- Po 24 godzinach przecedź płyn przez sitko wyłożone gazą, aby usunąć gałązki mięty.
- Do przecedzonego płynu dodaj cukier i sok z cytryn.
- Ponownie zagotuj syrop, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.
- Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoików.
- Szczelnie zamknij i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Notes
- Użyj świeżej mięty dla najlepszego smaku.
- Syrop można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
- Idealny do rozcieńczania z wodą, dodawania do herbaty, lemoniady lub koktajli.
Nutrition
- Serving Size: 100 ml
- Calories: 250 kcal
- Sugar: 60 g
- Sodium: 0 mg
- Fat: 0 g
- Saturated Fat: 0 g
- Unsaturated Fat: 0 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 65 g
- Fiber: 0 g
- Protein: 0 g
- Cholesterol: 0 mg