Wydrukować

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty przepis na domowy syrop z płatków dzikiej róży. Idealny do herbaty, ciast i deserów.

Ingredients

Scale
  • 100 g płatków dzikiej róży
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki cukru

Instructions

  1. Zbierz płatki róż, usuwając zielone części.
  2. W garnku zagotuj wodę z cukrem, tworząc syrop.
  3. Dodaj płatki róż do syropu i gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  4. Przelej gorący syrop do wyparzonych słoików, możesz dodać płatki do słoików.
  5. Jeśli chcesz przechowywać syrop dłużej niż kilka tygodni, zapasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

Notes

  • Użyj pachnących płatków dzikiej róży o intensywnym kolorze.
  • Zamknięte pąki róż możesz ususzyć do herbaty lub miodu.
  • Nie musisz pasteryzować syropu, jeśli zużyjesz go w ciągu kilku tygodni.

Nutrition

Share via
Send this to a friend