Klasyczna tarta cytrynowa z puszystą bezą, idealna na deser.
Author:anna
Prep Time:40 minut
Cook Time:30 minut
Total Time:1 godzina 10 minut
Yield:8-10 porcji 1x
Category:Deser
Method:Pieczenie
Cuisine:Francuska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1–2 łyżki zimnej wody
Skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
4 duże jajka
200 g cukru
100 ml soku z cytryny
50 g masła
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Szczypta soli
3 białka
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Instructions
Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj żółtko, wodę i skórkę z cytryny (jeśli używasz). Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem cytrynowy: W rondelku wymieszaj jajka, cukier, sok z cytryny, masło i skrobię kukurydzianą. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.
Wylej ostudzony krem cytrynowy na podpieczony spód tarty.
Przygotuj bezę: W czystej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodaj sok z cytryny lub ocet i krótko zmiksuj.
Wyłóż bezę na krem cytrynowy. Możesz użyć szprycy do dekoracji.
Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C (funkcja grill lub górna grzałka) na kilka minut, aż beza się zarumieni. Uważaj, aby beza się nie spaliła.
Ostudź tartę przed podaniem.
Notes
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce do 3 dni.