Wydrukować

Tarta cytrynowa z bezą: 3 sekrety sukcesu

Tarta cytrynowa z bezą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Klasyczna tarta cytrynowa z puszystą bezą, idealna na deser.

Ingredients

Scale
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 12 łyżki zimnej wody
  • Skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 100 ml soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • Szczypta soli
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Instructions

  1. Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj żółtko, wodę i skórkę z cytryny (jeśli używasz). Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmij i ostudź.
  3. Przygotuj krem cytrynowy: W rondelku wymieszaj jajka, cukier, sok z cytryny, masło i skrobię kukurydzianą. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.
  4. Wylej ostudzony krem cytrynowy na podpieczony spód tarty.
  5. Przygotuj bezę: W czystej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodaj sok z cytryny lub ocet i krótko zmiksuj.
  6. Wyłóż bezę na krem cytrynowy. Możesz użyć szprycy do dekoracji.
  7. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C (funkcja grill lub górna grzałka) na kilka minut, aż beza się zarumieni. Uważaj, aby beza się nie spaliła.
  8. Ostudź tartę przed podaniem.

Notes

  • Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce do 3 dni.
  • Bezę najlepiej przygotować tuż przed pieczeniem.
  • Tartę przechowuj w lodówce.

Nutrition

Share via
Send this to a friend