Tarta ze szparagami to cud w 25 minut
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Prosta tarta ze szparagami, idealna na szybki obiad lub kolację.
- Author: anna
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 25 minut
- Total Time: 40 minut
- Yield: 4 porcje
- Category: Danie główne
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegetarian
- ciasto francuskie: 1 opakowanie
- zielone szparagi: 500 g
- jajka: 3 sztuki
- śmietanka 30%: 200 ml
- ser feta: 100 g
- ser żółty: 50 g
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- sól: do smaku
- świeżo mielony pieprz: do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Zblanszuj szparagi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do zimnej wody. Odcedź.
- Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem.
- W misce roztrzep jajka ze śmietanką. Dodaj pokruszony ser feta i starty żółty ser. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na cieście ułóż szparagi. Zalej masą jajeczno-serową.
- Piecz tartę przez 20-25 minut, aż do złotego koloru.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
Notes
- Możesz użyć innych serów, np. koziego lub parmezanu.
- Dodaj ulubione zioła, np. tymianek lub rozmaryn.
- Jeśli lubisz, dodaj do farszu pokrojoną cebulę lub pomidorki koktajlowe.
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: 550
- Sugar: 5g
- Sodium: 800mg
- Fat: 40g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 20g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 30g
- Fiber: 5g
- Protein: 20g
- Cholesterol: 200mg