Wydrukować

Tarta ze szparagami to cud w 25 minut

Tarta ze szparagami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosta tarta ze szparagami, idealna na szybki obiad lub kolację.

Ingredients

  • ciasto francuskie: 1 opakowanie
  • zielone szparagi: 500 g
  • jajka: 3 sztuki
  • śmietanka 30%: 200 ml
  • ser feta: 100 g
  • ser żółty: 50 g
  • czosnek: 1 ząbek
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • sól: do smaku
  • świeżo mielony pieprz: do smaku

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Zblanszuj szparagi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do zimnej wody. Odcedź.
  3. Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem.
  4. W misce roztrzep jajka ze śmietanką. Dodaj pokruszony ser feta i starty żółty ser. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Na cieście ułóż szparagi. Zalej masą jajeczno-serową.
  6. Piecz tartę przez 20-25 minut, aż do złotego koloru.
  7. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Notes

  • Możesz użyć innych serów, np. koziego lub parmezanu.
  • Dodaj ulubione zioła, np. tymianek lub rozmaryn.
  • Jeśli lubisz, dodaj do farszu pokrojoną cebulę lub pomidorki koktajlowe.

Nutrition

Share via
Send this to a friend