Wydrukować

Tort komunijny: 3 sekrety idealnego wypieku

tort komunijny

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Przepis na tort komunijny. Delikatny biszkopt przekładany kremem i udekorowany.

Ingredients

Scale
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Owoce do dekoracji
  • Bita śmietana do dekoracji

Instructions

  1. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
  2. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą jajeczną.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 180°C przez około 30-35 minut.
  6. Wystudź biszkopt i przekrój na 3 blaty.
  7. Przygotuj krem budyniowy według przepisu na opakowaniu budyniu, używając 500 ml mleka. Wystudź.
  8. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, cały czas miksując.
  9. Przełóż blaty biszkoptu kremem.
  10. Udekoruj tort bitą śmietaną i owocami.

Notes

  • Tort najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
  • Możesz nasączyć biszkopt ponczem (np. herbata z cytryną lub syrop owocowy).
  • Użyj ulubionych owoców do dekoracji.

Nutrition

Share via
Send this to a friend