Tort komunijny: 3 sekrety idealnego wypieku
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Przepis na tort komunijny. Delikatny biszkopt przekładany kremem i udekorowany.
- Author: anna
- Prep Time: 45 minut
- Cook Time: 35 minut
- Total Time: 1 godzina 20 minut
- Yield: 12 porcji 1x
- Category: Desery
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegetarian
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Owoce do dekoracji
- Bita śmietana do dekoracji
- Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą jajeczną.
- Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180°C przez około 30-35 minut.
- Wystudź biszkopt i przekrój na 3 blaty.
- Przygotuj krem budyniowy według przepisu na opakowaniu budyniu, używając 500 ml mleka. Wystudź.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, cały czas miksując.
- Przełóż blaty biszkoptu kremem.
- Udekoruj tort bitą śmietaną i owocami.
Notes
- Tort najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
- Możesz nasączyć biszkopt ponczem (np. herbata z cytryną lub syrop owocowy).
- Użyj ulubionych owoców do dekoracji.
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: 450
- Sugar: 40g
- Sodium: 50mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 8g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 50g
- Fiber: 1g
- Protein: 8g
- Cholesterol: 180mg