Wydrukować

Tradycyjny sernik krakowski – 1 sekret babci

Tradycyjny sernik krakowski

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tradycyjny sernik krakowski z kratką z ciasta kruchego.

Ingredients

Scale
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Na ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Instructions

  1. Przygotuj ciasto kruche: Zagnieć mąkę, masło, cukier puder, żółtko i śmietanę. Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut.
  2. Przygotuj masę serową: Zmiksuj twaróg z cukrem, jajkami, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną, skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym i solą na gładką masę.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozwałkuj 2/3 ciasta kruchego i wyłóż nim dno formy, tworząc niewielki rant.
  4. Wlej masę serową na ciasto w formie.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż kratkę z pasków ciasta na wierzchu masy serowej.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50-60 minut, aż sernik się zetnie i zrumieni.
  7. Ostudź sernik w formie, a następnie schłodź go w lodówce.

Notes

  • Użyj dobrej jakości twarogu, najlepiej trzykrotnie mielonego.
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby sernik nie opadł.
  • Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Nutrition