Wydrukować

Ucierane Ciasto z Owocami – Prosty Przepis na Letni Deser

ucierane ciasto z owocami - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj prosty przepis na puszyste ciasto ucierane z sezonowymi owocami. Idealne na letnie popołudnie, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Dowiedz się, jak zastąpić cukier erytrytolem.

Ingredients

Scale
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub erytrytolu)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Owoce sezonowe (np. jagody, maliny, truskawki, śliwki) – ok. 2 szklanki

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę lub blaszkę, wysmaruj ją tłuszczem i oprósz mąką.
  2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem (lub erytrytolem) na puszystą masę.
  3. Stopniowo dodawaj olej i mleko, cały czas miksując.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo.
  7. Większość owoców obtocz w niewielkiej ilości mąki, aby nie opadły na dno ciasta.
  8. Dodaj owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  9. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu możesz ułożyć pozostałe owoce.
  10. Piecz przez około 40-50 minut, do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na kilka minut, a następnie wyjmij i studź na kratce.

Notes

  • Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich przed dodaniem do ciasta.
  • Możesz dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy dla dodatkowego aromatu.
  • Ciasto smakuje wyśmienicie samo, ale można je podać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Nutrition

Share via
Send this to a friend