Wydrukować

Zupa pomidorowa ze swiezych – 45 minut cudu

zupa pomidorowa ze swiezych pomidorow

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, idealna na każdą porę roku.

Ingredients

Scale
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia do podania

Instructions

  1. Pomidory umyj, natnij skórkę na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie i będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, żeby się nie przypalił.
  4. Dodaj pokrojone pomidory do garnka. Smaż przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  5. Wlej bulion do garnka. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
  6. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj więcej bulionu.
  7. Podawaj gorącą, udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii. Możesz podać ją z makaronem, ryżem lub grzankami.

Notes

  • Możesz użyć pomidorów z puszki (około 800g krojonych pomidorów), gdy świeże nie są dostępne.
  • Aby zupa była bardziej kremowa, możesz dodać odrobinę śmietanki kremówki na końcu gotowania.
  • Dla pikantniejszego smaku, dodaj szczyptę płatków chili podczas smażenia cebuli.

Nutrition