To brownie z fasoli to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego deseru. Jest bezglutenowe, pełne smaku i łatwe w przygotowaniu. Idealne dla każdego, kto szuka pysznego i odżywczego ciasta.
Author:anna
Prep Time:10 minut
Cook Time:25 minut
Total Time:35 minut
Yield:9 porcji 1x
Category:Deser
Method:Pieczenie
Cuisine:Amerykańska
Diet:Wegańska
Ingredients
Scale
1 puszka (400g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki kakao w proszku
1/4 szklanki syropu klonowego (lub innego słodzika)
1/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub kawałków czekolady
Instructions
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki (oprócz orzechów/czekolady) umieść w blenderze lub malakserze.
Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Upewnij się, że nie ma grudek fasoli.
Jeśli używasz, dodaj orzechy lub kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do przygotowanej formy.
Piecz przez 20-25 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przed pokrojeniem.
Notes
Brownie najlepiej smakuje po całkowitym ostygnięciu.
Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Doskonale smakuje z gałką lodów waniliowych lub świeżymi owocami.
Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.