Wydrukować

Ciasto Kinder Country

ciasto kinder country - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Przepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia inspirowane batonikiem Kinder Country. Idealne na szybki deser, z kremem karmelowym i chrupiącym ryżem preparowanym.

Ingredients

  • Spód: 200g herbatników, 100g masła
  • Krem: 500g serka mascarpone, 250g śmietanki kremówki 30%, 100g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100g masy karmelowej
  • Dodatki: 100g ryżu preparowanego

Instructions

  1. Herbatniki zmiel na drobny proszek.
  2. Roztop masło i połącz z herbatnikami.
  3. Wyłóż masę na dno tortownicy (ok. 24 cm), wyrównaj i schłodź w lodówce.
  4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
  5. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  6. Dodaj masę karmelową i delikatnie wymieszaj.
  7. Do masy serowej dodaj ubitą śmietankę, mieszając delikatnie szpatułką.
  8. Na schłodzony spód wyłóż krem.
  9. Posyp wierzch ryżem preparowanym.
  10. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 3 godziny.

Notes

  • Możesz użyć mleka skondensowanego zamiast masy karmelowej.
  • Dla lepszego efektu, schłodź ciasto przez całą noc.
  • Przed podaniem możesz udekorować startą czekoladą.

Nutrition

Share via
Send this to a friend