Wydrukować

Ciasto Rafaello Bez Pieczenia

ciasto rafaello bez pieczenia - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybkie i proste ciasto kokosowe na zimno, idealne dla miłośników smaku Rafaello. Nie wymaga pieczenia, więc jest doskonałe na upalne dni lub gdy brakuje czasu.

Ingredients

Scale
  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 20 sztuk pralinek Rafaello do dekoracji

Instructions

  1. Herbatniki drobno pokrusz. Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż dno formy (ok. 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W dużej misce ubij śmietankę na sztywno.
  3. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  4. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z masą mascarpone. Dodaj wiórki kokosowe i posiekaną białą czekoladę, delikatnie wymieszaj.
  5. Masę wyłóż na schłodzony spód herbatnikowy, równomiernie rozprowadź.
  6. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj pralinkami Rafaello.

Notes

  • Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
  • Możesz użyć dowolnych herbatników.
  • Dla intensywniejszego smaku kokosowego, możesz uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni przed dodaniem do masy.
  • Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend